Linka bezpečí | Na počátku rodičovství…

Na počátku rodičovství…

Na Rodičovské lince není téma raného rodičovství zdaleka tím hlavním. Přesto si troufám tvrdit, že to, jak prožijeme těhotenství, porod a šestinedělí, do jisté míry formuje to, jak se nám bude jako rodičům našich dětí dařit a jak se budeme v této roli cítit…

Dulí profese

Už pár let se starám o ženy a jejich rodiny jako dula během těhotenství, při porodu a krátce po něm. Během období vlastní rodičovské dovolené jsem se vrhla na studium, a když mi první synek odrostl z plínek, začala jsem doprovázet ženy k porodu a věnovat se dulí profesi naplno. Tohle napínavé a dobrodružné životní období mě lákalo už delší dobu. A není divu. Být u narození dítěte je úžasný zážitek.

Doprovázení během porodu

Pochopitelně, že narozením miminka se ale nerodí jen nový člověk, ale taky nová rodina a je to tak znovu a znovu i u každého dalšího dítěte. Pro rodiče je tento zlomový moment natolik zásadní, že jeho zdárný průběh může ovlivnit pozitivně nejen první měsíce života miminka. Vnímala jsem zřetelně, že ženy, které byly se svým porodem spokojené a mohly být s novorozeným miminkem v nepřetržitém kontaktu první hodiny a dny, byly s dítětem mnohem více sehrané už od prvních chvil bez přílišných propadů. Více než ostatní mámy takové ženy rozumí potřebám dítěte, umí jim vyjít vstříc a celkově s mateřskou rolí méně bojují. Pokud mají ještě navíc podporujícího muže, s nadsázkou lze říci, že u nich doma dula o práci skoro nezavadí. Obrovskou hormonální poporodní vlnu krásně využijí k zamilování se do svého miminka, sžívání se. Oproti ženám, které prožily porod traumaticky a zejména těm, které nemohly být po porodu se svým miminkem, jako by byly ve značné výhodě. Šťastnější, někdy až euforické, a hlavně posílené. Porod totiž může být opravdu nikoliv strašná záležitost, kterou je třeba přetrpět, ale přerodová posilující zkušenost, při které má žena možnost vrůst s jistotou do role matky jako do skvěle padnoucích šatů.

A co když to nejde tak dobře?

Pro ženu a jejího partnera je dula jistotou. Je to někdo, koho znají už z doby těhotenství na rozdíl od personálu v porodnici. Je to člověk, který s nimi bude po celou dobu porodu, ať už se bude dít cokoliv. U většiny porodů přichází krizové momenty, kdy převládne únava, někdy bolest a strach. Dula pomáhá ženě soustředit se plně sama na sebe a na dítě a nechat všechny další starosti stranou. Pokud dojde ke komplikacím nebo se průběh porodu odchýlí od původních představ ženy, je dula ve výsledku tím, kdo to také viděl a spoluprožil, kdo byl u toho plnou pozorností, držel ji za ruku. Tato skutečnost se ukazuje jako velice důležitá při zpracovávání těžkých či potenciálně traumatických událostí. Se svými klientkami později o tom, co se u porodu dělo, mluvíme. Někdy mohu doplnit prožitý proces svými dílky jako skládačku, která pomůže dát smysl tomu, co žena a její rodina prožila. Tehdy si naplno uvědomím, že je třeba nově vznikající rodiny podporovat už na samém počátku a umožnit jim co nejlepší start. Je to skvělá investice do zdraví.

Kam pokračovat dál

Videa, články, podcasty

Pochybovat o sobě je běžná součást dospívání