Linka bezpečí | Snapchat: děcka, žijte přítomností – ale opatrně!

Snapchat: děcka, žijte přítomností – ale opatrně!

V dnešní době, kdy roste počet dětí čelících kyberšikaně a kyberstalkingu, je potřeba zacházet s internetem zvláště obezřetně a pamatovat na to, že i roztomilé webové aplikace nabízejí stejnou porci zábavy jako skrytých nebezpečí!

Snapchat

Snapchat, snapík nebo snap je webová aplikace, kterou poznáte podle ikonky ducha na žlutém pozadí. Největší oblibě se těší v Americe, kde také vznikla roku 2011 v rámci školního projektu na Stanfordské univerzitě. Původně se nazývala Picaboo. Kromě klasického chatování umožňuje sdílet fotky nebo krátká videa. Od jiných sociálních sítí se liší tím, že přijatá videa a fotky se zobrazí příjemci jen na omezený čas, který nastaví sám odesílatel, většinou v intervalu 1-10 sekund. Pak se takzvané „snapy“ smažou a údajně se nikam neukládají ani je nelze dohledat, což je vnímáno jako hlavní přednost této aplikace. V roce 2014 však Snapchat napadli hackeři a potvrdili, že iluze ohledně dočasnosti snímků může být velmi nebezpečná. Snapy v podobě videí nemají časovač, prostě se přehrají a pak se zavřou.

Snapchat strories

Podobně jako na Instagramu si na této sociální síti lze vytvořit svůj „příběh“ – Snapchat stories. Díky funkci My Story si můžete své příspěvky ukládat a přehrávat je opakovaně, ale pouze v průběhu 24 hodin, pak obsah zmizí. Snapchat je stejně jako Facebook určen pro děti starší 13 let. Málokdo však tuto věkovou hranici dodržuje. Proto se tvůrci aplikace rozhodli vyvinout speciální formu i pro mladší jedince – tzv. Snapkidz. Ta umožňuje vytváření a uložení fotografií, nelze je však odesílat.

V poslední době klesá počet aktivních příznivců této aplikace, neboť jí úspěšně válcuje již zmíněný Instagram. Nevýhodou je také fakt, že Snapchat prostředí ani Snapchat nápověda nejsou v českém jazyce, existujíc pouze v angličtině, což může pro mnoho lidí znamenat jistý nekomfort.

V rámci aplikace lze přidávat k fotografiím různé animace, samolepky a filtry pro oživení obrázků. Díky tomu se mohou uživatelé proměnit v kočičku, měnit hlas nebo zvracet duhu. Pokud se sami rozhodnete svou fotografii či video zachovat, můžete si jí stáhnout. Po jejím odeslání to však již nelze udělat.

V čem je problém?

Aplikace je skvělá pro tzv. momentky, tedy pro rychlé aktuální zachycení dění. Většina teenagerů však tuto sociální síť využívá především k posílání svých intimních fotografií (tento fenomén nazýváme sexting). Problém přichází ve chvíli, kdy se např. partneři rozejdou nebo pohádají. Materiál se tak může stát prostředkem vydírání.

Úskalím této aplikace je funkce screenshot, což v překladu znamená snímání obrazovky. Váš obrázek si tedy může během několika sekund kdokoli vyfotit. Snapchat o tom samozřejmě ví, a tak se to snaží ošetřit tím, že odesílateli nahlásí, že příjemce si jeho příspěvek zdokumentoval (udělal si jeho kopii). Lidé jsou ale kreativní a samozřejmě po netu kolují návody, jak vyfotit obrazovku, aniž by to aplikace stihla zaznamenat. Například lze snímek obrazovky vyfotit jiným telefonem, takže se odesílatel nemusí o ničem dozvědět. Ten, kdo print screen udělá, obdrží notifikaci o tom, že je zakázané pořizovat screenshoty. Je však jasné, že to lidem nezabrání je dělat.

Dalším limitem je fakt, že každý, kdo si tento program instaluje, musí zaškrtnout souhlas s licenčními podmínkamiSnapchat tak o vás může sbírat data. Jaká? To vlastně nikdo neví, neboť k tomu aplikace nedala bližší upřesnění.

Co potom s tím?

Pocit bezpečí a osobní soukromí jsou vždy na prvním místě. Pokud vás někdo obtěžuje, existují určité (byť omezené) možnosti, jak se bránit. Ve Snapchatu si lze nastavit, kdo vás může kontaktovat, nebo si  přidat váš kontakt mezi své. Máte na výběr ze dvou možností – na Snapchatu je primárně nastaveno, že pouze přátelé, které si přidáte, mohou sledovat vaši zeď a psát si s vámi. V nastavení lze pak toto změnit na možnost, kdy vás mohou sledovat či kontaktovat všichni.

Snapchat disponuje i funkcí zablokování kontaktu. Blokovaný uživatel vás tak nebude moci vyhledat, kontaktovat či vidět vaše příběhy ani jiný zveřejněný obsah. V případě obdržení nechtěných zpráv (např. se sexuálním obsahem či výhružkami) lze uživatele nahlásit.

I ve chvíli, kdy se rozhodnete sdílet své fotky a videa jen s přáteli, dodržujte zásady bezpečného užívání internetu – např. nesdílejte své intimní fotky, nesdělujte o sobě příliš mnoho konkrétních informací apod. Nikdy nevíte, ke komu se vaše osobní data dostanou.

Kam pokračovat dál

Videa, články, podcasty

Pochybovat o sobě je běžná součást dospívání