Linka bezpečí | Na vlnách přátelství: rozhovor s Markem Vicanym, autorem projektu Na vlnách přátelství a zpěvákem kapely

Na vlnách přátelství: rozhovor s Markem Vicanym, autorem projektu Na vlnách přátelství a zpěvákem kapely

Kapela Highvibes koncertuje od září 2017 po celé České republice a má za sebou již desítky koncertů. Tisíce dětí se prostřednictvím koncertu dozvěděly o tom, jak je pomoc kamarádům důležitá a kam se obrátit, když si neví rady. Více o tomto projektu jsme se bavili s Markem Vicanym:

Jak vznikl nápad koncertů pro děti, kde budete dělat osvětu a motivovat děti k vzájemné pomoci?

Touhu uskutečnit tento projekt jsem měl již nejméně 3 roky, ale bylo potřeba ji nechat uzrát a prohloubit. Vždy jsem měl rád hudbu a také jsem se chtěl věnovat dětem a mládeži. Tento projekt je ale něco víc než mým splněným snem. Program „Na vlnách přátelství“ poukazuje na důležitost láskyplných vztahů, ve kterých je pomoc druhému přirozenou reakcí.

Proč jste si vybrali právě téma přátelství a šikany?

Pro děti a mládež bývá přátelství tou nejdůležitější formou lásky. V určitém věku už rodiče nejsou tím, ke komu děti vzhlížejí, ale jsou to vztahy s vrstevníky, ve kterých se učí o čem život je a jak spolu vzájemně vycházet. V těchto vztazích zakoušejí buď budování nebo srážení, ať už je to šikana slovní, fyzická nebo jakákoliv jiná forma ubližování. Naše koncerty děti motivují k uvědomění si, že přátelství je jejich přirozenou touhou a měly by o něj usilovat, i když se to někdy zdá jako těžká disciplína.

V čem se váš koncert liší od jiných výchovných koncertů?

Koncerty se kvalitou neliší od koncertů známých kapel, ale naše písně byly složeny s důrazem na obsahovou stránku a motivaci k zamyšlení se nad tématem přátelství a šikany. Jsou rytmické a snadno zapamatovatelné a tak už po první sloce děti zpívají s námi, např. refrén „Nenech to být“ v písni, která motivuje k vystoupení z davu, když vidíte někoho, kdo potřebuje vaši pomoc. Navíc se děti osobně potkají s umělci ze známých českých kapel, jejichž písně mohou slyšet v rádiích. V týmu máme také tanečníka Jamala, kterého děti mohou znát např. z Tvoje tvář má známý hlas. Jamal v rámci programu sdílí svůj příběh o tom, jak se vyrovnával se šikanou na základní škole on.

Jakou roli na vašich koncertech hraje Linka bezpečí?

Někdy je potřeba víc než jen povzbudit děti, aby si neubližovaly. Nastávají situace, kdy děti mají problémy, o kterých se bojí říci kamarádům nebo rodičům a potřebují někoho nezávislého, aby jim pomohl najít řešení nebo je jen vyslechl. Linku bezpečí prezentujeme dětem jako praktický nástroj, místo, kam se mohou vždy obrátit, když se rozhodnou svou situaci řešit. Tím Linku bezpečí také dostáváme do jejich povědomí, kdyby taková situace někdy v budoucnu nastala.

Kam pokračovat dál

Videa, články, podcasty

Pochybovat o sobě je běžná součást dospívání