Linka bezpečí | Kámoška přece řekla, že když je mi pod patnáct, tak nemohu otěhotnět!

Kámoška přece řekla, že když je mi pod patnáct, tak nemohu otěhotnět!

O prázdninách se nám na Lince bezpečí pravidelně zvyšuje počet hovorů, které se týkají sexuálního vyzrávání. Více volného času a prázdninové lásky sebou samozřejmě přinášejí zvědavost, otázky, ale i problémy. Věděli jste například, že o prázdninách vedeme každý den až dva hovory na téma těhotenství?

Proč vůbec Linka bezpečí věnuje tolik energie a pozornosti tématům týkajících se sexu? Není to příliš brzy odpovídat dotazům devítiletých dětí na to, co je to kondom? A dá se to vůbec vysvětlit po telefonu?

V hovorech na Lince bezpečí sledujeme také to, s kým dítě svůj problém probíralo. U sexuálních témat jsou tím nejčastějším rádcem kamarádi. Více než třetina dětí pak o svých problémech neřeklo nikomu. Rodiče zůstali až na čtvrtém místě po partnerech s pouhými 7 procenty.

Tady jsou důvody, proč chce Linka bezpečí přistupovat k dotazům o sexu zodpovědně, podávat jasné informace a vyvracet mýty.

Sexuální výchova dnes probíhá za pomoci internetu a kamarádů

Problémem ale je, že informace, které dítě na internetu a od kamarádů získá, nejsou vždy přesné a občas jsou přímo zavádějící. Pokud pak v hovorech od dětí slýcháte, že „kamarádka přece říkala, že když je holce pod patnáct, tak nemůže otěhotnět “ ,a že „kámoš tvrdil, že když holka bere prášky, tak nemůžu nic chytnout“, musíte uvádět informace na pravou míru. Pamatujete si na nějaký mýtus o sexu, který vás pronásledoval v dětství? Jsem si jistý, že si na nějaký vzpomenete.

Linka je bezpečné místo, kde se dá o sexu bavit otevřeně

Dle našich zkušeností 35% dětí o svých problémech v oblasti sexuálního vyzrávání nikomu neřeklo. Pro děti je bezpečné a jednoduché mluvit s někým, koho nevidí a koho neznají. Je přirozené, že hovory o sexu často doprovází ostýchavý smích a pomlky.

Dítě je připraveno na odpověď, pokud je schopno položit otázku

A v tomto případě raději odpovíme my, než by si mělo hledat informace na internetu nebo u kamarádů.

Zeptat se na sex je testem, co všechno na Lince bezpečí ustojíme

Hodně hovorů o sexu plní roli testu. Dítě chce zjistit, o čem všem se dá na Lince bezpečí mluvit a jak na takovéto otázky odpovíme. Budeme ho moralizovat, plísnit, vymlouvat se? Pokud dítěti podáme jasnou odpověď a navíc ho oceníme, že si hledá informace u nás, je to nejlepší cesta, jak dát najevo, že otázky dětí bereme vážně, a že žádné téma na Lince není tabu. Tím zvýšíme pravděpodobnost, že se na nás dítě obrátí v budoucnu, když to bude potřebovat.

Přesné informace a prostor pro sdílení jako prevence

Hlavní zásady primární prevence jsou zájem, prostor, informování a edukace. V oblasti sexu se zaměřujeme na prevenci nechtěného těhotenství, pohlavně přenosných nemocí a samozřejmě také na prevenci sexuálního zneužívání. V hovorech o sexuální orientaci nebo identitě upřednostňujeme prevenci sebevražd a sebepoškozování.

Kam pokračovat dál

Videa, články, podcasty

Pochybovat o sobě je běžná součást dospívání