Linka bezpečí | Deprese – Jak se chovat, když někdo z našich blízkých trpí depresí?

Deprese – Jak se chovat, když někdo z našich blízkých trpí depresí?

Také s touto otázkou k nám na Linku bezpečí klienti volají. Nevědí, jak celou situaci uchopit. Začnou se třeba nemocnému i vyhýbat, protože netuší, jak jinak se chovat. Zde je pár tipů, jak můžeme nemocné podpořit nebo jim alespoň být tak blízko, jak to oni, resp. jejich nemoc dovolí.

Tento blog volně navazuje na první část, která vás do tématu deprese může uvést.

Motto: „Snažme se své trápení nepotopit, ale poprat se s ním.“ Albus Brumbál (J. K. Rowling: Harry Potter a vězeň z Azkabanu).

Jak můžeme pomoct my?

Pokud se nám někdo blízký vzdálí vinou deprese, prosím, zkusme soustředit své konání např. na níže uvedená doporučení.

Nabízejme, ale nenuťme

Nabídněme svůj zájem, svou účast, řekněme, že BUDEME VŽDY NA BLÍZKU (jestli to tak cítíme). Sdělme způsoby, kde nás je možno najít, nechejme na sebe telefonní číslo, ale nevnucujme se.

NEHODNOŤME

Vyhněme se větám jako např.: „jak můžeš být tak smutný, když se ti tak dobře daří ve škole/ve fotbale/mezi děvčaty“ nebo „co já bych za to dal, kdybych měl život jako ty, proč pořád tak pláčeš?“.

NE PŘESVĚDČOVÁNÍ

„Přeci to není tak zlé.“ „To bude zase dobré, uvidíš.“  „Pořádně si odpočiň a bude ti zase fajn.“ Byť si tyto výroky třeba upřímně myslíme, nepřesvědčujme jimi. Je velmi těžké se vžít do skutečných pocitů a vnímání depresivního člověka. Takový člověk totiž , že nic dobré už nikdy nebude, že nic nemá smysl. I toto je součást depresivní nemoci.

Nabídněte,

že DOPROVODÍTE. Kamkoliv. IDEÁLNĚ K LÉKAŘI, k psychiatrovi, psychoterapeutovi. Že na nic nemusí být nemocný člověk sám. Že si ho stále stejně vážíte, že má pro vás stále stejnou hodnotu. Že se nemá, za co stydět. Mluvte o tom, že jde o nemoc, která se musí odborně léčit. Že jde o nemoc, která může postihnout každého z nás. Lidé v depresi mohou vítat vaši fyzickou přítomnost, aniž by s vámi chtěli v daný moment jakkoliv komunikovat.

Nabídněte KONTAKT NA LINKU BEZPEČÍ, kde se člověk může bezpečně bavit o tom, co se mu děje a jak se cítí. Anonymně, 24/7, zdarma na čísle 116 111 nebo přes chat či e-mail poradny (pomoc@linkabezpeci.cz). Pro rodiče doporučujeme naši Rodičovskou linku.

TRPĚLIVOST

Vyzbrojte se TRPĚLIVOSTÍ A LÁSKOU. Nemocní nemají pod kontrolou své emoce, i to je projevem a součástí jejich nemoci. Léčba nebývá snadná, není ani rychlá, ale může být velmi úspěšná (!!).

Pokud máte pocit, že někdo z vašich blízkých trpí sebevražednými myšlenkami, DODEJTE SI ODVAHU promluvit si s ním o tom. Váháte-li, JAK O TĚŽKÝCH VĚCECH mluvit, i to se dá na LINCE BEZPEČÍ a RODIČOVSKÉ LINCE probrat a poradit se.

Zavolejte, nebo napište nám.

Kam pokračovat dál

Videa, články, podcasty

Pochybovat o sobě je běžná součást dospívání