Linka bezpečí | Blízký má psychické potíže. Jak nabídnout odbornou pomoc, když my už na to nestačíme?

Blízký má psychické potíže. Jak nabídnout odbornou pomoc, když my už na to nestačíme?

Nedávno se mne zeptal známý, jak to udělat, aby jeho blízká příbuzná vyhledala psychologickou pomoc. Je přesvědčený, že by ji setkání s odborníkem pomohlo v její obtížné životní situaci. Moc mu na ní záleží… Přináším pár jednoduchých kroků, co v podobných chvílích podniknout, v trochu jiném příběhu. Je možné je ale aplikovat na nejrůznější životní události.

Kamarádka po rozchodu

Velmi blízká kamarádka prožívá bolestný rozchod. Dáváte jí maximální podporu, často se navštěvujete, snažíte se jí rozptýlit, naslouchat a být tam pro ni, kdykoliv je potřeba. Po čase začnete být ale vyčerpaní a unavení z věčně se opakujícího tématu, sdílení a nekonečného přívalu kamarádčiných emocí. Dospěli jste do fáze, kdy máte pocit, že už na to nestačíte a je to práce spíš pro odborníka. Jak takovou pomoc nabídnout? Přinášíme pár tipů, jak v podobných situacích postupovat.

…že jsem raději nemlčela

Ano, i takové myšlenky člověka po neúspěšném pokusu nabídnout pomoc napadají. Nejen, že můžete být odmítnutí, ale i váš vzájemný vztah může ochladnout. Co když se kamarádka urazí? Bude se cítit nepochopená, obtěžující. Podobné myšlenky často předchází jakémukoliv pokusu odkázat na odborníka. Jednoduše máme obavu, abychom celou situaci ještě nezhoršili. Nabídka pomoci je ale součást upřímného vztahu. Takže jak na to?

Nepřemlouvat

Nepřemlouvat neznamená mlčet. Přesvědčování je cesta k odmítnutí. Může vést k uzavření a k detailům vnitřního života a prožívání vaší kamarádky, se vám mohou zavřít dveře. Nebojte se však vyslovit podobné doporučení. Pokud ale kamarádka tuto nabídku neshledá s nadšením a jednoznačně pozitivní reakcí, nepřesvědčujte ji, nevnucujte své rady.

Nevěště hlavu a popište vlastní obavy

Popište, čeho konkrétně se obáváte, čeho se bojíte nejvíc, jaké pocity se s tím pojí. V podobných situacích lidé velmi často zažívají pocity bezmoci, selhání, ale také vzteku a zklamání. Můžete být unaveni z neustálého omílání téhož tématu bez řešení. Přejete si, aby se už konečně někam kamarádka posunula, schází vám její humor a rozhovory jako dřív. Její stav přímo ovlivňuje celé její okolí a přátele. Přesto všechno vám na kamarádce záleží, stojíte při ní, chcete jí pomoci, ale už nevíte, kudy dál.

Zajímejte se, jak to vnímá

Nebojte se zeptat, co si o odborné pomoci myslí. Přemýšlela o této variantě někdy? Je takové konverzaci nakloněna a za jakých okolností by mohla být? Co si myslí o vašich obavách? Pokud se dozvíte mimo jiné i něco o sobě, co vás v danou chvíli zraní, zkuste na to rychle zapomenout. Zraněný člověk potřebuje nejprve vylít svůj vztek a emoce, až potom je čas se uklidnit a přemýšlet.

Respektujte názor i tempo

Pokud nabídku návštěvy psychologa kamarádka odmítne, přijměte její názor i pohled na situaci. A to i v případě, že s ním nesouhlasíte. Nezpochybňujte ho, nebagatelizujte, přijměte její volbu. Respektovat třeba i nechuť vyhledat pomoc, může být pro někoho mimořádně těžké, obzvlášť, pokud nám na člověku velmi záleží a máme ho rádi. Dejte kamarádce najevo, že jste tam pro ni a že na své trápení nemusí být sama. Přivyknout myšlence, že potřebuje psychologickou pomoc, může trvat déle než jeden večer v kavárně.

Pomoc pro vás

Vaše obavy mohou být za určitých okolností dost tíživé. Pozorovat utrpení blízkého člověka zpovzdálí, je legitimní důvod pro hledání úlevy a pomoci. Obzvlášť jedná-li se o člena rodiny, partnera nebo vaše děti.

Jde o život? Volejte záchranku

Pokud jste přesvědčeni, že je pro sebe, případně pro své okolí někdo z vašich blízkých nebezpečný, má sebevražedné sklony nebo plánuje sebevraždu, neváhejte volat rychlou záchranou službu.

Kam pokračovat dál

Videa, články, podcasty

Pochybovat o sobě je běžná součást dospívání