Linka bezpečí | 5 dovedností, které děti umí a dospělí na ně zapomněli.

5 dovedností, které děti umí a dospělí na ně zapomněli.

Děti jsou upřímné, spontánní, energické, neunavitelné, občas vzdorovité, tvořivé a hlavně inspirativní. Každý den nás překvapí novými nápady.Od narození děti učíme poznávat svět a výchovně je provázíme podstatnou částí jejich života. S dětmi se ale učíme i my! Dělají nás lepšími a v řadě situací se nám snaží připomenout, že i my jsme byli kdysi dětmi. Co se můžeme naučit od dětí?

Být spontánní

Děti nemají problém kdykoliv vběhnout do kaluže plné bláta a radostně skákat tak, že mají bahno i ve vlasech. Zatímco my rodiče nevěřícně kroutíme hlavou, jejich radost a upřímný smích jsou natolik ohromující, že mnohdy nejsme schopni ani reakce. Možná bychom si občas ve skrytu duše také přáli udělat něco opravdu bláznivého a dát průchod našim emocím a energii. A proč ne?

S dětmi to jde líp….

Fantazie

Děti se mohou rázem stát princeznou na květinovém ostrově nebo indiánským náčelníkem bránícím práva svého kmene. Dětský svět je barevný, hravý a je v něm místo pro všechny nápady. I ten náš dospělácký svět může získat na barevnosti, stačí se zbavit černé a bílé a otevřít naši mysl dětské fantazii.

Hrát si může každý….

Umí se radovat

Není nic krásnějšího než vidět radost našich dětí.  Čekání na Ježíška,  zimní koulovačka, skákání na trampolíně….to jsou okamžiky, které se nám nesmazatelně vryjí do paměti. I my bychom měli občas probudit dítě, které je v nás.

Radujte se z maličkostí…

Upřímnost

Dětská upřímnost nás umí rozesmát nebo přivést do rozpaků, zvlášť když v tramvaji nahlas komentují některé spolucestující. Děti nepotřebují lhát, mlžit nebo se přetvařovat. Dokážou vše vyjádřit tak, jak to cítí. Mluví s námi narovinu a stejný přístup očekávají i od nás.

Nebojme se pojmenovávat věci tak jak jsou…

Kreativita

Tvořivost dětí nezná hranice. Každý rodič jistě znejistí, když u pečení bábovky dítě přidá do těsta vše, co ho napadne – lentilky, nakrájená jablka, kakao, gumové medvídky…tohle nebude k jídlu. Nakonec však zjistíme, že ono to není až tak špatné. Bábovka je sice jiná, ale dětem chutná a vypadá opravdu originálně. Kreativita je o způsobu myšlení a přístupu.

Zkusme dělat věci prostě jinak…

Děti jsou nekonečnou studnicí plnou originálních nápadů, neutuchající energie, naplno vyjádřené radosti a čisté upřímnosti. Jako rodiče máme možnost být u toho a občas se můžeme také stát dítětem.

Kam pokračovat dál

Videa, články, podcasty

Pochybovat o sobě je běžná součást dospívání