Linka bezpečí | Fenomén internetových výzev (Internet Challanges)

Fenomén internetových výzev (Internet Challanges)

V dnešní době mladí lidé udělají cokoliv, aby prostřednictvím sociálních sítí zaujali své okolí a stali se tzv. virálními. Ve chvíli, kdy začne být jejich tvorba populární, se díky sdílení na internetu začne šířit jako virus. Internetové výzvy jsou právě jednou z možností, jak se veřejně prezentovat na sociálních sítích. Některé z nich mohou být zábavné a pozitivní, jiné naopak mohou být nebezpečné a vést i k trvalým zdravotním následkům.

Role sociálních médií

Sociální média podporují excentrické chování a platí zde pravidlo, že čím výstřednější chování uživatelé předvádějí, tím více jsou za tyto kousky odměněni. Jedná se o rychle se měnící a impulzivní prostředí a strach ze ztráty popularity je zde pro teenagery obrovský. Nepřemýšlí nad nebezpečností konkrétního činu, ale zaměří se na skutečnost, že splněním výzvy získají stovky toužených lajků, komentářů či sdílení.

Proč jsou náchylní zejména dospívající?

Internetové výzvy jsou fascinující zejména pro adolescenty, kteří se vždy navzájem vyzývali a dělali bláznivé věci. Je to zejména z toho důvodu, že se jejich mozek stále vyvíjí. Prefrontální mozková kůra, část mozku, která zpracovává racionální myšlení, není totiž zcela vytvořena před dvacátým rokem života. To znamená, že jsou mladí lidé přirozeně více impulzivní a jednají, aniž by přemýšleli nad důsledky.

 Příklady některých internetových výzev

1.   Cinnamon challenge/ Skořicová výzva

Spadá do kategorie tzv. food challenges. Spočívá ve snědení celé polévkové lžíce skořice pod limit 60 sekund bez napití se vody. Pokus většinou končí extrémním kašláním, říháním, zvracením a inhalací skořice, což může vést k podráždění krku, dýchacím potížím či vzniku pneumonie. Tato výzva zaznamenala největší boom v roce 2012, kdy Twitter evidoval až 70 000 pokusů denně!

2.   Chubby Bunny/ Maršmelounová výzva

Kolik obrovských maršmelounů je možné nacpat si do úst a přitom stále opakovat „Chubby Bunny“? Tento pokus může mít více „zábavných“ variant, například s bavlněnými kuličkami nebo vatou. Zdá se, že má tato výzva dokonce i historické kořeny, jelikož v roce 1959 byl v americkém komiksu vyobrazen Snoopy s tlamou plnou maršmelounů, přičemž ho krmil jeho páníček Charlie Brown.

3.   Tide Pod Challenge/ TA-BLE-TY

Jak název napovídá, spočívá tato challenge ve snědení celé kapsle detergentu. Popularizace této výzvy na sociálních sítích vyvolala bouřlivou diskuzi, díky níž vzniklo mnoho výstražných článků, varujících před nebezpečností konzumace tablet. Podle Americké asociace toxikologických dispečinků se během prvních dvou týdnů roku 2018 výrazně zvýšil počet případů požití detergentního přípravku. V reakci na zdravotní rizika, která z požití kapslí plynou, začaly YouTube a Facebook odstraňovat videa, která tato počínání zachycují.

4.   Mannequin Challenge/ Manekýnská výzva

Tento trend se stal populární v listopadu 2016. Aktéři při něm zůstávají zamrzlí v akci jako figuríny, zatímco je pohyblivá kamera filmuje, často v doprovodu písně „Black Beatles“ od Rae Sremmurd. Tento fenomén byl pravděpodobně odstartován partičkou středoškoláků z Jacksonville na Floridě a inspiroval například profesionální sportovce a sportovní týmy, které začaly zveřejňovat stále sofistikovanější videa. Pro většinu manekýnských výzev se staly inspirací scény ze sci-fi filmů, jako je například Matrix či X-Men. Plusové body tato výzva dostává za šetrnost vůči zdraví člověka.

5.   Kylie Lip Challenge/ Rty jako Kylie

Úkolem této výzvy je pomocí všech možných prostředků dosáhnout plných rtů, jako má právě idol mnoha teenagerů Kylie Jenner. Většinou se k tomuto procesu používají úzké skleničky, lahve či pusátka (silikonová pomůcka přímo určená ke zvětšování rtů). Výsledkem však bývají nezřídka napuchlé kačeří obličeje nebo zranění způsobená prasknutím sklenice.

6.   Salt and Ice Challenge/ Posolit a zamrazit

Při této drsné výzvě si účastníci nasypou na ruce sůl a poté na ně položí kostky ledu.  Smíchá-li se voda se solí, nezamrzá pak voda okolo nuly, ale zhruba při minus 17 stupních Celsia. Když se k posolené paži přiloží led, začne přijímat teplo z okolí, tedy z ruky, což může způsobit vážná poškození kůže. Aktéři následně soupeří, kdo bolesti odolá nejdéle.

7.   Ice Bucket Challenge/ Kbelíková výzva

Jedná se o challenge, při které si dotyční naráz vyleje na hlavu kbelík ledové vody. Tento virál vzniknul se záměrem zvýšit povědomí o amyotrofické laterální skleróze (ALS) a podpořit její výzkum. Dotyčný, který úkol splní, pak na sociální síti vyzve ke stejnému činu svého známého, který pokud úkol nesplní do 24 hodin, měl by se vykoupit v podobě 100 dolarů organizaci ALS Association. Jedna z mála výzev, která má alespoň na pozadí bohulibou myšlenku.

8.   Condom Challenge

Tak tato výzva má dokonce 2 varianty. První z nich je poněkud kontroverzní. Spočívá v nasátí kondomu nosní dírkou a protažení skrz nosní dutinu do hrdla, aby se ústy vytáhl zase ven. Při druhé variantě se na hlavu člověka pustí kondom naplněný vodou, který na hlavě dotyčného vytvoří jakýsi skafandr plný vody. Celé to ale vypadá spíše jako návod na udušení, než dobrá zábava.

Jak odolat tlaku okolí zúčastnit se výzev?

Skupinový tlak hraje v případě výzev obrovskou roli a je velmi těžké ve vypjatých chvílích postavit do opozice. Důležité je nebát se prosadit vlastní názor a pojmenovat nekomfortní situaci, do které se člověk dostal a případně vymyslet alternativní zábavu, na které se všichni shodnou. Stejně tak bychom se měli zachovat s respektem k ostatním, kteří se do výzvy nezapojí.

Jakým způsobem se k této tématice stavět z pozice rodiče

Pokud dospívající dítě inklinuje k testování takovýchto výzev, je dobré otevřít diskuzi, ve které ho povzbudíme v přemýšlení o každém kroku této výzvy. Můžeme ho požádat, aby přemýšlelo o nejhorší variantě a zvážilo, zda tento výsledek stojí za to. Někdy jsou také děti ochotnější mluvit spíše o svých vrstevnících, než o sobě. Proto může kladení otázek o školních trendech a přátelích přinést více odpovědí, než kladení přímých otázek. V každém případě je důležité komunikovat s otevřenou myslí a zdržet se předčasných úsudků.

Kam pokračovat dál

Videa, články, podcasty

Pochybovat o sobě je běžná součást dospívání